Dificultatea tratamentului cazurilor de malformatii tip cleft lip and palate nu este data intotdeauna de severitatea acestora, uneori fiind cauzata de patologia asociata. Adesea, cazurile de despicaturi faciale sunt insotite si de alte afectiuni, de multe ori malformatia fiind numai un simptom din cadrul unor sindroame genetice.
Un asemenea caz a fost tratat cu succes in centrul de la Spitalul de Chirurgie Pediatrica Louis Turcanu din Timisoara. Micutul nostru pacient a fost diagnosticat cu hemofilie, forma severa cu deficit de factor VIII, prezentand de asemenea o despicatura completa bilaterala labio-alveolo-palatina. Dificultatea cazului a constat in echilibrarea perfecta din punct de vedere hematologic, tinand cont de faptul ca atat interventia de corectie a buzei, nasului si alveolei cat si cea pentru palat prezinta un risc mare de sangerare, chiar si la copiii ce nu au patologie hematologica asociata. Cazul nu a putut fi tratat in strainatate (in clinica din Italia care este recomandata multora dintre parintii copiilor cu malformatii nu se opereaza decat cazuri relativ simple si fara patologie asociata, acestia neavand sectie de terapie intensiva). In alte centre din Romania, parintilor li s-a propus temporizarea primei interventii pana la varsta de aproximativ 2 ani. Intr-un final parintii afla de existenta centrului nostru si solicita un consult si o opinie de tratament.
Copilul este internat intr-o prima etapa pentru efectuarea de investigatii hematologice specifice si evaluare generala, pentru a se putea aprecia oportunitatea interventiei chirurgicale si riscurile acesteia. Pregatirea cazului din punct de vedere hematologic este asumata de doamna Prof. Univ. Dr. Marghit Serban, unul din cei mai mari oncohematologi pediatri pe care i-a avut si ii are tara noastra. Se stabileste o prima data pentru interventia chirurgicala, care nu se respecta deoarece parintii se arata nemultumiti de conditiile de igiena din spital, fapt pe care l-au semnalat pe grupul de facebook al asociatiei pentru despicaturi. Dupa un timp, parintii apeleaza din nou la medicii centrului, copilul este internat si pregatit hematologic in cadrul echipei conduse de Prof. Univ. Dr. Marghit Serban. In prima etapa chirurgicala se realizeaza plastia buzei, refacerea continuitatii alveolare si rinoplastia primara incercandu-se realizarea unei hemostaze impecabile si inchiderea etansa a tuturor zonelor cu potential de sangerare (echipa operatorie med. primar chirurgie orala si maxilo-faciala Dr. Paraschivescu Eduard, med. primar chirurgie pediatrica Dr. Stanciulescu Corina, med rezident chirurgie orala si maxilo-faciala Dr. Ioan Mihai, med. primar ATI Dr. Cucui Cosmina, med. primar ATI Dr. Popescu Barbara). Evolutia postoperatorie este buna, pana in momentul externarii existand trei situatii de sangerare minora rezolvate in colaborare cu echipa doamnei Prof. Marghit Serban. Dupa 6 luni de la prima interventie se recomanda efectuarea plastiei palatului dur si a celui moale ce reprezinta o noua provocare atat pentru echipa de medici hematologi cat si pentru echipa chirurgicala, tinand cont ca de aceasta data suprafata cu potential de sangerare este mult mai larga. Le dorim succes atat micutului nostru pacient cat si parintilor pentru a doua interventie, oriunde vor merge pentru realizarea acesteia.